‘Apple schroeft productie iPhones terug’

Techreus Apple trapt verder op de rem bij de productie van iPhones, omdat de vraag naar de apparaten tanende is. Dat schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei vrijdag.

Volgens de krant schroeft het bedrijf de productie ook in het tweede kwartaal van dit jaar terug. Met name de verkoop van de iPhone 6S en 6S Plus blijven achter bij de verwachtingen. Daarbij zou het bedrijf proberen het aanbod van de onlangs gelanceerde iPhone SE opzettelijk schaars te houden. Apple zou leveranciers van onderdelen al hebben ingelicht over de plannen.

Apple lanceerde de kleinere en relatief goedkopere iPhone SE vorige maand. De introductie gebeurde in een voor Apple bijzonder kwartaal. Volgens het bedrijf zal de verkoop van iPhones in de eerste drie maanden van dit jaar voor het eerst sinds begin 2007 op kwartaalbasis zijn gedaald. Apple keek in januari al somber vooruit op het eerste kwartaal.

Aandeel

De Taiwanese chipproducent TSMC, een belangrijke leverancier van Apple, verlaagde eerder deze week al de verwachtingen voor het tweede kwartaal. Daarbij voorzag het bedrijf een verslechtering op de markt voor smartphones tot 500 dollar.

Het aandeel van de techreus ging vrijdag op de beurs in New York krap 2 procent omlaag. In het kielzog gingen toeleveranciers als Broadcom, Qorvo en Knowles mee omlaag. Ook de Nederlandse chipmaker NXP, dat een beursnotering heeft in New York, zag zijn beurswaarde dalen.

16-04-2016 © ANP / Demet TV