Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21

Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want ,,volwassenen verdienen een volwassen loon”, aldus Asscher.

Hij presenteerde zijn voorstellen donderdag in Den Haag in aanwezigheid van enkele tientallen enthousiaste actievoerders van de jongerenvakbond van de FNV. De afschaffing gebeurt in twee stappen: volgend jaar en in 2019.

De Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, pleitte al langer voor een verhoging van jeugdlonen. Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling.

Door die vergoeding kan ook coalitiepartner VVD zich vinden in de verhoging. De VVD spreekt over een ,,evenwichtige” regeling. De liberalen vreesden onder meer dat de jeugdwerkloosheid zou stijgen.

21-04-2016 © ANP / Demet TV