Tentenkamp Heumensoord stroomt nu snel leeg

Tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen stroomt deze week heel snel leeg. Van de bijna drieduizend vluchtelingen die in de paviljoens verbleven zijn er nog maar zo’n tweehonderd over. Bewoners zijn over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vertrekken de laatste bewoners begin volgende week. Voorzieningen als de school, de peuteropvang en de bibliotheek zijn al gesloten.

Kamp Heumensoord is in oktober vorig jaar in gebruik genomen. Op 2 mei moet het kamp leeg zijn. Het COA heeft een maand nodig om het bosgebied deels te ontruimen en schoon te maken. In juni verblijven deelnemers aan de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) in het kamp. Daarna huisvest Defensie er zo’n zesduizend militaire lopers van de Vierdaagse. In Nijmegen gaat in september een nieuwe noodopvang voor vijfhonderd mensen open.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op zijn inwoners, zei hij eerder. Er is nooit verzet tegen de grote stroom vluchtelingen op Heumensoord geweest. Vele honderden Nijmegenaren hebben vrijwilligerswerk gedaan en spullen geschonken. Op Heumensoord woonden voornamelijk Syriërs en Eritreeërs.

21-04-2016 © ANP / Demet TV