Waarom zo’n ophef over oproep Turkse consulaat?

Een e-mail waarin het Turkse consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders oproept om melding te maken van “discriminatie” heeft voor ophef gezorgd. In de email van het consulaat wordt aan Turkse zelforganisaties gevraagd om melding te maken van “vernederende, haatdragende of beledigende” berichten op social media richting het adres van de “Turkse president, Turkije of Turken in het algemeen”.

Verschillende Nederlandse media reageren ‘geschokt’. De Telegraaf kopt met “Meld belediging Erdogan” en zegt dat het Turkse consulaat in Rotterdam Turken in Nederland heeft opgeroepen om beledigers van de Turkse president Erdogan aan te geven. Powned weet te melden dat het Turkse consulaat een “Erdogan-Meldpunt” heeft geopend.

Turken begrijpen ophef niet

Een navraag van Demet TV onder enkele Turks-Nederlandse zelforganisaties laat zien dat de e-mail van het Turkse consulaat in Rotterdam heel anders wordt opgevat door Turken zelf. Zij zien het meer als een oproep om melding te maken van discriminatie. “Wat is er mis om melding te maken van haatdragende of beledigende uitingen,” vraagt een bestuurslid van een Turkse zelforganisatie in Den Haag die graag anoniem wil blijven. “Ik heb liever dat u mijn naam niet publiceert, want ik wil niet in een bepaalde hoek geduwd worden,” laat hij weten.

CHP-Nederland

Ook de Nederlandse tak van de Turkse oppositiepartij CHP reageert geschokt op de e-mail. CHP-Nederland is van mening dat de oproep van het Turkse consulaat, Turkije “in een lastige positie” duwt en uit kritiek op de oproep van het consulaat.

Waarom CHP zich geen enkele zorgen maakt om discriminerende uitingen richting het adres van vele Turken in Nederland is niet bekend.

Zie hier de e-mail van het Turkse consulaat.

 

21-04-2016 ©  Demet TV