Rutte: alert op nasleep oproep consulaat

Nederland gaat nauwgezet volgen of zich ooit nog zoiets voordoet als de oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van de Turkse president te melden. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag.

Hij kon niet zeggen of de kou uit de lucht is, nu de oproep is teruggenomen en er door Nederland is geprotesteerd bij de Turkse regering. Je weet pas hoe pudding smaakt als je hem proeft, aldus de premier. Nederland heeft met zijn protest een sterk signaal afgegeven en het is volgens Rutte ,,goed” dat de oproep is teruggenomen. Nu is het kijken ,,hoe het zich ontwikkelt en of het zich herhaalt”.

Het is volgens Rutte ,,totale onzin” dat president Recep Tayyip Erdogan ons in de tang kan houden door de Europees-Turkse deal over de vluchtelingenstroom. ,,We moeten nu eenmaal afspraken maken met landen van buiten de EU, die misschien ook andere maatstaven hebben.” Maar dat mag volgens Rutte ,,nooit leiden tot concessies aan onze kernwaarden”, zoals de vrijheid van meningsuiting.

LEES OOK: Waarom zo’n ophef over oproep Turks consulaat

22-04-2016 © ANP / Demet TV