Turks-Nederlandse pers massaal de fout in

De Turkse media in Nederland zijn massaal de fout ingegaan met hun berichtgeving over de komst van de Turkse president Erdogan naar Nederland. Zeker 20 Turks-Nederlandse persorganen maakten er melding van: Erdogan komt naar Nederland om de Westermoskee (Ayasofya Camii) in Amsterdam te openen wisten zij gisteren te melden. Maar niks van dat bericht blijkt waar te zijn. Dat zegt een bestuurslid van het Westermoskee tegen Turks.nl. Het bestuur van de moskee zegt niks te weten van de komst van de Turkse president: “De datum van de officiële opening is ook nog niet vastgesteld”. 

Demet TV

Onze omroep Demet TV heeft als een van de weinige Turks-Nederlandse persorganisaties geen melding gemaakt van de komst van Erdogan naar Nederland. “Al twee weken geleden bereikten ons geluiden dat zowel de Turkse president als premier Rutte van Nederland de opening van het Westermoskee zouden bijwonen. Omdat wij deze berichten zowel van de Turkse autoriteiten als via de Nederlandse woordvoerders van Rutte niet bevestigd konden krijgen, zijn wij niet tot publicatie overgegaan,” aldus eindredacteur Oktay Basaran van Demet TV. “Jammer dat de president niet komt, maar gelukkig heeft onze omroep niets hierover gepubliceerd, want de berichten blijken niet te zijn geverifieerd. Zo zie je maar dat nog steeds teveel journalisten berichten klakkeloos van elkaar overnemen.”

Volgens Basaran blijft het belangrijk dat journalisten niet zonder te verifiëren berichten van elkaar “copy-pasten”. “Helaas gebeurt dat nu nog te vaak”.

22-04-2016 Door: Demet TV