Turkse films komen naar Nederland

Op vrijdag 27 mei start de 4e editie van het Rode Tulp Film Festival met een programma bestaande uit een selectie van de beste films uit de hedendaagse Turkse Cinema. Het festival vindt plaats van 27 mei tot en met 4 juni 2016. De films zijn te zien in zes verschillende steden: LantarenVenster (Rotterdam), Rialto (Amsterdam), Filmhuis (Den Haag), Het Louis Hartlooper Complex (Utrecht), NatLab (Eindhoven) en Cinecitta (Tilburg). Het filmfestival wordt geopend in filmtheater LantarenVenster in Rotterdam met de derde speelfilm van Özcan Alper, Rüzgarın Hatıraları (Memories of the Wind), een aangrijpende film over een Armeense kunstenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog Istanboel moet ontvluchten en onderduikt op het platteland.

Thema
Het thema van het filmfestival dit jaar is vluchtelingen en gedwongen migratie, een actueel en belangrijk onderwerp voor Turkije en de hele wereld. Het RTFF organiseert naast een filmprogramma binnen dit thema ook een foto-expositie van Emin Özmen’s veel besproken werk LIMBO. De Turkse fotograaf reist al sinds 2012 naar onder meer Syrië, Turkije en Irak en legt het leven vast van de vluchtelingen in deze conflictgebieden. Het werk van Özmen werd al gepubliceerd door toonaangevende media, zoals TIME Magazine, The Guardian, Le Monde. Emin Özmen is tweevoudig winnaar van een World Press Photo award. In 2015 is hij door het Magnum Photos Fonds in de gelegenheid gesteld om zijn langetermijn-project rondom de vluchtelingencrisis te verwezenlijken. Dit jaar is de fotograaf een van de juryleden van World Press Photo.

Programma & Awards
Tijdens het festival wordt een oeuvre-prijs uitgereikt aan Hülya Koçyiğit door Fatma Girik, beiden gerenommeerde actrices van de Turkse cinema. Het Rode Tulp Film Festival heeft dit jaar wederom een competitie. De volgende films dingen mee naar een prijs voor o.a. Beste Film, Beste Regisseur en de Publieksprijs die op 4 juni in Amsterdam uitgereikt worden: Mavi bisiklet/ Blue Bicycle (Ümit Köreken), Rauf (Soner Can & Baris Kaya), Kalandar Soğuğu/ Cold of Kalandar (Mustafa Kara), Misafir/ The Visitor (Mehmet Eryilmaz), Dolanma/ Entanglement (Tunç Davut), Sakli/ Secret (Selim Evci) en Sarmaşık/Ivy (Tolga Karaçelik).

Naast deze competitiefilms presenteert het festival korte films, paneldiscussies, een Turkse petit-bazaar in LantarenVenster, een masterclass met Özcan Alper en het Panorama programma met films als Detay/Detail (Korhan Bozkurt), Köpek/Dog (Esen Isik) en Cirak (Emre Konuk). Op 2 juni geeft de Turks-Nederlandse zangeres en pianiste Karsu Dönmez een concert in het Natlab te Eindhoven. Met haar sensuele stem en bevlogen pianospel behoort Karsu tot één van de meest spraakmakende muzikanten van Nederland.
Still uit Özcan Alper’s Memories of the Wind (2015).

Over RTFF
Culturele Stichting Nederland Turkije, verantwoordelijk voor de realisatie van het festival, maakt zich als organisatie hard voor culturele en kunstzinnige inspanningen tussen Nederland en Turkije. Het festival heeft in de afgelopen drie jaren een platform geboden aan Turkse Cinema, filmmeetings en evenementen en masterclasses van internationaal befaamde filmmakers, zoals Nuri Bilge Ceylan en Ferzan Özpetek. Tijdens de jaarlijkse Rode Tulp Filmcompetitie wordt gestreden om de felbegeerde Rode Tulp Awards. De winnaars van de Awards worden uitgekozen door een samengestelde jury van vooraanstaande filmprofessionals uit Nederland en Turkije. Ook dit jaar zullen de deelnemers bestaan uit welbekende regisseurs en filmacteurs te gast zijn bij het Rode Tulp Film Festival.