Nederlander weigert rol in terreuronderzoek

De Nederlandse criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking Cyrille Fijnaut weigert als deskundige op te treden voor de Belgische parlementaire onderzoekscommissie Terreur, die de aanslagen van 22 maart in Brussel onderzoekt.

De wetenschapper vindt het ,,onaanvaardbaar” dat oppositiepartijen zijn integriteit ,,voortdurend” ter discussie stellen. Fijnaut heeft de Belgische regering eerder geadviseerd over veiligheid.

,,Met name de zéér ondermaatse gang van zaken in de vergadering met de commissie gisteren heeft mij niet het nodige vertrouwen gegeven dat ik in voldoende sereniteit en op het gewenste hoge niveau mijn expertise op het vlak van terrorisme en terrorismebestrijding kan inzetten voor een behoorlijke uitvoering van de zeer belangrijke taak waarvoor deze commissie staat”, schrijft Fijnaut in een mail die de VRT heeft ingezien. Hij voelt ook onvoldoende ,,rugdekking” van de commissievoorzitter.

Ook de Belgische hoogleraar Brice De Ruyver bedankt voor de eer. Twee anderen hebben hun aanstelling wel aanvaard.

03-05-2016 © ANP