Categories Nieuws Artikelen

Vijfhonderd asielkinderen zijn geworteld

Maximaal vijfhonderd asielkinderen vallen onder het wetsvoorstel om asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. Dat stellen Defence for Children en Unicef dinsdagavond.

Een woordvoerder van Defence for Children zei dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur dat eerder aantallen van duizend of tweeduizend zijn genoemd, maar die cijfers zouden niet kloppen. De Kinderasielwet is een voorstel van PvdA en ChristenUnie.

De twee organisaties willen dat het kabinet met de verkiezingen in september kinderen die onder het wetsvoorstel vallen, niet meer uitzet en willen dat het uitzetten van de kinderen controversieel wordt verklaard. Volgens de zegsvrouw van Defence for Children is gezien de peilingen momenteel een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet.

In een reactie zei minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dat die vijfhonderd kinderen een vader, moeder, broertjes en zusjes hebben. “Binnen de kortste keren zit je op een paar duizend man.” Daarbij waarschuwt hij voor het effect dat de wet mogelijk heeft. “Degenen die hier vijf jaar zijn, gaan denken dat ze het nog drie jaar moeten volhouden.”

Ook refereerde hij aan het pardon waardoor drie jaar geleden 27 duizend asielzoekers mochten blijven. “En drie jaar later praten we weer over een pardon.”

22 mei 2012,
©novum