Ebru Umar heeft Turkije verlaten

Ebru Umar mag Turkije verlaten en is inmiddels onderweg naar Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Turkije heeft het uitreisverbod ingetrokken. Dat gebeurde nadat een rechter dinsdag het bezwaar tegen het uitreisverbod gegrond had verklaard. Umar mag de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten. Het is niet bekend hoe lang dat gaat duren. Vorige week waren er nog twee nieuwe aanklachten tegen haar ingediend.

Lees ook: SP-raadslid veroordeeld voor beledigen, hoe zit het met Erdogan?

,,Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak en het is goed dat Ebru Umar nu naar huis kan”, aldus de minister.

Rutte

De columniste werd zaterdagavond op 23 april op haar vakantieadres in de Turkse stad Kusadasi aangehouden wegens beledigende tweets over de Turkse president Erdogan. Politici in Den Haag vroegen direct om opheldering over de aanhouding.

Premier Mark Rutte had zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Ebru Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau. De ambassade stond haar bij tijdens haar verblijf.

Turkse Nederlanders

Daarna was er druk diplomatiek verkeer met Turkije over de zaak. Koenders had regelmatig contact met Umar, zei hij eerder in de Kamer.

Op social media waren ook veel juichende geluiden te horen na de aanhouding van de columniste. Sommige Turkse Nederlanders voelden zich beledigd en gekwetst door haar tweets over de Turken en over Erdogan in het bijzonder. 

UPDATEEbru Umar is aangekomen in Nederland. Ze landde op Schiphol met een vlucht uit Izmir. Een medepassagier heeft haar gezien op het vliegveld van de Turkse stad en kort met haar gepraat. Volgens hem reisde ze samen met haar moeder.

10-05-2016 ANP / Demet TV