Ondernemer Atalay tovert kerk om in restaurant

Ondernemer Atalay Celenk heeft de Julianakerk in de Haagse wijk Transvaal omgetoverd in een restaurant. Door dreigende leegstand werd de kerk nauwelijks meer gebruikt. JulianaPlaza – zo heet het nieuwe restaurant – moet ervoor zorgen dat er binding komt tussen verschillende culturen die onder de prachtige koepel van de Julianakerk bijeen komen om gezamenlijk te eten en te drinken.

Met mijn revitaliseringsplan heb ik ervoor gezorgd dat de Julianakerk als icoon van Transvaal op een positieve manier weer op de kaart wordt gezet. Er zou leegstand komen en de kerk als gebouw zou verloren gaan door de verloedering,” zegt de 41-jarige eigenaar van JulianaPlaza. Atalay de jongste zoon van een arbeidersgezin dat begin jaren ’60 naar Nederland kwam, woonde zelf in de wijk Transvaal en vroeg zich altijd af wat er allemaal gebeurde achter de zware muren van de Julianakerk. Totdat hij uit pure nieuwsgierigheid samen met zijn vader ging kijken. “Nu 35 jaar later, ben ik in dezelfde kerk een café & restaurant begonnen.”

Daarmee heeft de kerk een nieuwe functie, niet op religieus vlak, maar op intercultureel vlak. “Alle kleuren van de regenboog komen hier binnen om lekker te eten en te drinken. Hindoestanen, Turken, Marokkanen en vooral veel Nederlanders en uiteraard mensen van alle andere culturen. Wij zijn niet alleen een restaurant, maar ook een ontmoetingsplek voor mensen,” aldus Atalay die zegt te proberen om de “drempel te verlagen” zodat mensen sneller naar binnen stappen en elkaar makkelijker ontmoeten in zijn restaurant.

Eten en drinken

De JulianaPlaza is een restaurant met een anti-fastfoodbeleid dat eten biedt op “eerlijke” basis. “Eerlijk, omdat het diner wordt afgewogen op bord en het gewicht bepaalt de prijs. All you can eat is in tegenstelling tot ons niet eerlijk, omdat mensen gedwongen worden om veel te eten.” Ook wordt er in dat soort restaurants veel eten weggegooid. “Zeker in een tijd met zoveel armoede op de wereld, krijg ik dat niet over mijn hart,” aldus Atalay. 

Atalay is zelf in de Haagse wijk Transvaal geboren waar in de jaren ’70 veel Nederlanders woonden. “Mensen die in de loop der jaren Transvaal hebben ontvlucht, komen nu terug in mijn restaurant en ontmoeten andere culturen. Daar ben ik erg trots op”.

11-05-2016 Demet TV