Prijs voor Turkse theatermaker Sadettin Kirmiziyüz

Beeldend kunstenaar Jonas Staal en theatermaker Sadettin Kirmiziyüz krijgen ieder de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent waar 30.000 euro aan verbonden is. Het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte de winnaars donderdagochtend bekend. Ze krijgen de onderscheiding op 7 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Staal (1981) behandelt als beeldend kunstenaar de relatie tussen kunst, democratie en propaganda. Hij krijgt de prijs omdat hij volgens de adviescommissie ,,ruimte weet te creëren voor de vrije geest in extreem ingewikkelde omstandigheden”. Kirmiziyüz (1982) maakt eigen werk dat veelal is gebaseerd op zijn ervaringen als migrantenkind. ,,Hij toont een persoonlijk verhaal dat maatschappelijk resoneert. Daarbij weet hij haarscherp en tegelijkertijd met veel zelfreflectie en humor de vinger op de zere plek te leggen”, aldus de jury.

De Charlotte Köhler Prijzen zijn bedoeld voor jonge talenten tot 35 jaar in beeldende kunst en theater. De prijzen, vernoemd naar actrice Charlotte Köhler (1892-1977), bestaan sinds 1988.

19-05-2016 © ANP / Demet TV