Topman NAVO bezoekt Turkije

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, brengt donderdag en vrijdag een bezoek aan Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep van half juli in Turkije heeft nog geen hoge vertegenwoordiger van de militaire alliantie het NAVO-land bezocht.

Stoltenberg ontmoet naast president Recep Tayyip Erdogan onder anderen premier Binali Yildirim, minister van Buitenlandse Zaken Mevlűt Ҫavusoglu en minister van Defensie Fikri Işik. Waarover de gesprekken gaan meldde de NAVO dinsdag niet, maar het ligt voor de hand dat onder meer het conflict in Syrië de revue passeert.

Direct na de couppoging veroordeelde de NAVO deze scherp en sprak steun uit voor de democratische instituties van Turkije. Ruim drie weken geleden bracht het bondgenootschap een verklaring naar buiten na een verzoeningsgesprek tussen Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin. De NAVO zei in de toenadering geen enkele reden te zien het lidmaatschap van Turkije in twijfel te trekken.

06-09-2016 ANP / Demet TV