PVV-Statenlid Utrecht weg om fraude echtgenoot

Het Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer is donderdag opgestapt. Dat heeft de Utrechtse fractieleider René Dercksen vrijdag gezegd. Aanleiding voor zijn vertrek is een fraudeonderzoek dat loopt naar zijn maandag aangehouden vrouw.

Van Hal Scheffer had maandag al aangegeven dat zijn positie niet langer houdbaar is en heeft zijn vertrek donderdag geformaliseerd. “Teleurstellend, hij was een uitstekend Statenlid met goede inbreng over jeugdzorg en financiën”, zegt Dercksen. “Maar we hebben een prima opvolger in Wim Ubachs, die al meeliep in twee commissies.”

De vrouw van Van Hal Scheffer zou cliënten van haar advocatenkantoor Scheffer in Den Haag voor miljoenen euro’s hebben opgelicht door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen. Ze heeft zich maandag gemeld bij de politie en is aangehouden.

Ernst van Win, de deken van de Orde van Advocaten in Den Haag, had de zaak vorige week bij het OM gemeld. De Raad van Discipline is verzocht de vrouw voorlopig te schorsen. Van Win zei vrijdag dat ze nog niet is geschorst, maar hij verwacht de uitspraak van de raad binnen enkele weken.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt dat de advocaat maandag is aangehouden op verdenking van fraude. De verdachte is donderdag voorgeleid en de rechter-commissaris heeft haar voorarrest donderdag met twee weken verlengd.

De vrouw van Van Hal Scheffer heeft bekend dat ze geschriften heeft vervalst, zei haar advocaat Theo Hiddema tegen NRC Handelsblad. Hij noemde het een ‘wanhoopsdaad’. Het PVV-Statenlid uit Soesterberg zou volgens bronnen een informele positie bekleden binnen het advocatenkantoor. Van Hal Scheffer is volgens zijn vrouw niet bij de fraudezaak betrokken, aldus Hiddema.

08 juni 2012, 12:45
© Demet TV