Categories Nieuws Artikelen

Dibi wil plaats tien op lijst GroenLinks

Tofik Dibi wil tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede maar op de tiende plaats staan van de kandidatenlijst van GroenLinks. Dat verzoek heeft hij gedaan aan de kandidatencommissie van zijn partij, schrijft hij maandag in de Volkskrant.

Dibi wil na de verloren slag met fractieleider Jolande Sap om het lijsttrekkersschap geen nieuwe interne strijd. Volgens hem ‘leidt dat de aandacht af van het grotere verhaal dat meer dan ooit de voorgrond verdient’. “Om die reden heb ik, na eindelijk wat momenten van rust, een eigenstandige afweging gemaakt”, aldus Dibi.

GroenLinks heeft nu tien zetels in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen op zwaar verlies. In een toelichting aan de krant beaamt Dibi dat het inderdaad spannend wordt, maar dat hij zich niet opmaakt voor een vertrek uit de politiek. “Maar ik vind dat de partij tien zetels verdient, dat we ons niet moeten neerleggen bij de peilingen. Als je dat méént, moet je daaruit ook de uiterste consequentie trekken.”

Volgens Dibi reageerden de leden van de kandidatencommissie verrast. Het partijcongres bepaalt uiteindelijk hoe de lijst eruit gaat zien. Ook op het congres zal Dibi een verzoek doen om hem niet hoger te plaatsen dan plek tien op de lijst.

Sap zei eerder Dibi op plaats twee te willen, maar nadat zij vorige week werd gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks gaf ze aan dat de partijleden daarover moeten beslissen.

11 juni 2012, 09:16
©Demet TV