Marokkaan krijgt 8 jaar cel in Turkije

Een Marokkaanse man die zich wilde aansluiten bij terreurorganisatie IS heeft in Turkije 8 jaar celstraf gekregen. De 42-jarige man wilde naar Syrië afreizen om daar mee te vechten met IS.

De man is aangehouden in de Turkse stad Bursa en zou uit België komen. De Turkse politie heeft op zijn telefoon beelden aangetroffen met propaganda van de terreurorganisatie.

Verdediging

De Marokkaan verdedigde zich door te zeggen dat hij in Turkije was om iemand te ontmoeten die hij via een chatroom had leren kennen. Hij zou in Turkije een boksschool willen beginnen. Over de propagandabeelden die op zijn telefoon waren aangetroffen zei de man: “Ik heb naar die beelden gekeken en ze daarna gewist”.

Uitlevering aan Marokko

De Marokkaan verzocht de Turkse rechter om hem niet uit te leveren aan Marokko. “Geef mij 100 jaar celstraf in Turkije, maar lever mij niet uit aan Marokko,” zei de man tijdens zijn rechtszaak. In Marokko kan de man een aanzienlijk zwaardere straf krijgen. 

De Marokkaan heeft in totaal 8 jaar celstraf gekregen, waarvan 2,5 jaar voor het maken van propaganda voor de terreurorganisatie en 6 jaar vanwege zijn lidmaatschap van een terreurgroep.

26-10-2016 © Demet TV