Categories Nieuws Artikelen

Tweehonderd geweldsslachtoffers naar mannenopvang

De mannenopvang in de vier grote steden heeft in de afgelopen vier jaar meer dan tweehonderd mannen geholpen. Zij klopten aan omdat ze te maken hadden met huiselijk geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel, meldt de gemeente Amsterdam dinsdag.

In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam kunnen mannen sinds de start van het project in 2008 onderdak krijgen in de opvanghuizen. In elke stad zijn tien plaatsen beschikbaar.

Volgens de steden is het taboe op mannelijke opvang ondanks het succes nog te groot. Dat weerhoudt mannen er vaak van om hulp te zoeken. Opvang is overigens niet altijd noodzakelijk. Soms worden mannen doorverwezen naar bijvoorbeeld online hulpverlening of hulp via een steunpunt.

Het project gaat in ieder geval door tot 2015. Daarna worden de centrumgemeenten verantwoordelijk voor het opvangen van slachtoffers. De grote steden onderzoeken met het ministerie van Volksgezondheid hoe de opvang gewaarborgd kan blijven.

12 juni 2012, 13:08
©Demet TV