Leers behoudt bedenktijd slachtoffers mensenhandel

Demissionair minister van Asiel Gerd Leers (CDA) is niet voornemens om de bedenktijd voor buitenlandse slachtoffers van mensenhandel om aangifte te doen te beperken. Dat zei hij dinsdag in een Kamerdebat over mensenhandel. “De bedenktijd staat als een huis”, zei Leers.

Leers had bij de Kamer de suggestie gewekt dat hij de bedenktijd van drie maanden terug wilde dringen. Op die manier zou hij misbruik tegen willen gaan.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrinne Dettmeijer reageerde kritisch op dit plan. Ook de Kamer wilde opheldering. De bedenktijd voor slachtoffers van mensenhandel is er, omdat veel meisjes die gedwongen in de prostitutie werken getraumatiseerd zijn en geen aangifte durven te doen.

Leers zei afstand te nemen van de suggestie dat hij de bedenktijd wilde afschaffen. Wel wil hij het misbruik van de regeling tegengaan. Hij wees er op dat er vrouwen zijn die na vijf jaar illegaal in Nederland te zijn geweest, beroep doen op de regeling. Die tijd mogen ze vervolgens in Nederland blijven.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur en PVV-Kamerlid Andre Elissen wezen op de vele valse aangiftes van mensenhandel. Het onderzoek dat volgt op zo’n aangifte kan wel twee jaar duren, en al die tijd mogen de vrouwen die aangifte hebben gedaan in Nederland blijven.

De Kamer drukte de minister op het hart dat de bedenktijd voor aangifte cruciaal is in de bestrijding van mensenhandel. “We moeten pal staan voor de slachtoffers”, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. D66-Kamerlid Magda Berndsen vroeg het kabinet om meer capaciteit voor opvang voor slachtoffers.

12 juni 2012, 23:11
©Demet TV