Categories Nieuws Artikelen

Examens beter gemaakt

De eindexamens zijn dit jaar op alle niveaus beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het percentage gezakte leerlingen ligt daardoor iets lager dan eerder werd verwacht, meldt het College voor Examens donderdag. De havo- en vwo-leerlingen krijgen donderdag te horen of ze zijn geslaagd. De vmbo-leerlingen kregen woensdag al te horen of ze moeten herkansen.

De verwachting was dat meer leerlingen zouden zakken omdat de eisen strenger zijn dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde van de cijfers voor het centrale examen moet minstens 5,5 zijn. Ondanks de betere prestaties wordt nog steeds een stijging in het aantal gezakte leerlingen verwacht. Maar die stijging is dus minder groot dan aanvankelijk werd gevreesd.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tijdens de examenperiode al veel klachten binnen over problemen met digitale examens. Het College voor Eindexamens erkent dat de afname van digitale examens ‘helaas niet vlekkeloos’ is verlopen. Tientallen scholen hadden tijdens de afname met een storing te maken. Voor volgend jaar wordt een verbeterde versie van de examensoftware beloofd.

Dit jaar waren er nauwelijks problemen met druk- en distributieproblemen. Vorig jaar kampten verschillende scholen met verkeerd samengestelde examenpakketten.

14 juni 2012, 12:49
© Demet TV