Categories Nieuws Artikelen

Geen uitspraak in zaak Turkse Ilhan Askin

Bijna drie jaar nadat hij tijdens een demonstratie tegen een Armeens monument in Almelo het publiek had toegesproken, is voorzitter Ilhan Askin van de Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging uit Den Haag vandaag voor de rechter in Almelo verschenen. Hij moest voor de rechter verschijnen vanwege zijn uitspraak ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’ tijdens de demonstratie.

Op 1 juni 2014 demonstreerden duizenden Turkse Nederlanders in Almelo tegen de plaatsing van een monument bij een Armeense kerk ter nagedachtenis aan de Armeense genocide begin vorige eeuw. Ilhan Askin was een van de sprekers. Met zijn uitspraak heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en aangezet tot geweld tegen Armeniërs. Advocaat Peter Plasman vindt dat zijn cliënt hooguit een feit heeft vastgesteld: ,,De Armeniërs zullen daar vroeg of laat wegmoeten, dat vinden zelfs de Verenigde Naties.”

In eerdere verklaringen aan Demet TV zei Askin dat zijn woorden verkeerd worden uitgelegd. “Wij hebben geen problemen met Armeniërs in Nederland. Ons probleem is alleen met de Armeniërs die met geweld Karabach bezetten. Zij hebben veel dodelijke burgerslachtoffers gemaakt. Wij eisen dat Karabach terug wordt gegeven aan Azerbeidzjan, waar het gebied formeel toe behoort. Mijn uitlatingen hebben betrekking op de bezetters die bloed vergieten,” aldus Askin.

Dinsdagochtend werd op een regiezitting in deze zaak bij de rechtbank in Almelo overeengekomen dat op 3 maart komend jaar de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden, bijna drie jaar na de demonstratie. In de tussentijd zullen deskundigen filmbeelden van de demonstratie bekijken om de context te beoordelen waarin de man zijn uitspraken deed.

Hieronder ziet u deze videobeelden.

06-12-2016 © ANP / Demet TV