‘Marokkaanse en Turkse criminelen vaker de cel in’

Allochtone criminelen krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders. Daar staat tegenover dat allochtonen minder snel een werkstraf of geldboete krijgen. De opgelegde straffen zijn echter even zwaar, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Volgens de onderzoekers staan Surinamers van de eerste generatie relatief vaak voor de rechter vanwege drugszaken, Turken vanwege mishandeling en Marokkanen weer voor diefstal. Allochtonen staan volgens de onderzoekers gemiddeld voor zwaardere misdrijven voor de rechter dan autochtonen, zitten langer in voorarrest en ontkennen vaker schuldig te zijn. Autochtonen hebben bijvoorbeeld weer vaker een drankprobleem.

Een rechter kijkt niet alleen naar het type en zwaarte van het misdrijf, maar ook naar de persoon in kwestie. Dat levert het beste effect op dader én samenleving.

22-12-2016 © ANP / Demet V