Samsom omarmt multiculturele samenleving

Diederik Samsom blijft geloven in de multiculturele samenleving. De coalitie onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) is te ver meegegaan in de afkeer die gedoogpartner Geert Wilders heeft van de multiculturele samenleving, zegt de PvdA-lijsttrekker maandag in een interview met het Parool.

“Na de afgelopen twee jaar vind ik het geen overbodige luxe om extra te beklemtonen dat we een multicultureel land zijn”, stelt hij. “Dat is hard werken voor iedereen, maar ik ben er trots op, ik ben er ook blij mee en ik wil er iets moois van maken.”

Volgens Samsom hebben CDA en VVD de afgelopen twee jaar een ‘rancuneus eigenlijk-moet-u-zich-afvragen-of-u-hier-wel-hoort-beleid’ gevoerd. Volgens de PvdA’er proberen deze partijen nu afstand te nemen van de ‘schandvlek’ van samenwerking met de PVV. “Maar ze kunnen niet wegduiken voor wat is aangericht”, zegt hij tegen de krant. “Het heeft de mensen in het land serieus veel pijn gedaan.”

Het kabinet nam vorig jaar afstand van de multiculturele samenleving en beriep zich daarbij op de maatschappelijke onvrede die daarover bestaat. Toenmalig minister voor Integratie Piet Hein Donner (CDA) bepleitte een integratiebeleid waarbij de Nederlandse samenleving en de Nederlandse waarden meer centraal komen te staan.

“Met deze koerswijziging neemt het kabinet afstand van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving”, schreef hij. Begin vorig jaar zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) ook al dat de multiculturele samenleving is mislukt.

Dit geluid klonk toen ook in omringende landen. Zo nam de Duitse bondskanselier Angela Merkel afscheid van de multiculturele samenleving, evenals de Britse premier David Cameron en ex-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy.

03 september 2012, 15:05
© Demet NU