Veertienhonderd klachten over ‘snelheidschaos’

De ANWB heeft deze week veertienhonderd klachten van automobilisten ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van de autoclub vrijdag laten weten. De ANWB opende maandag een meldpunt dat reacties van weggebruikers over de nieuwe maximumsnelheden verzamelt.

Sinds afgelopen weekeinde geldt overal op de snelweg de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, tenzij een verkeersbord anders aangeeft. Volgens de ANWB veroorzaken juist de vele uitzonderingen voor veel verwarring.

“De grootste ergernis gaat over een snelheidsbord van 120 kilometer per uur waaronder twee witte ‘onderborden’ hangen”, aldus de zegsman. “Het eerste vermeldt ’tussen 6.00 en 19.00 uur’, het tweede ‘bij gesloten spitsstrook’. Dat wordt massaal niet begrepen.”

De belangenorganisatie voor de automobilist is verrast door de vele reacties. “Meer dan duizend chauffeurs namen de moeite om aan te geven dat zij net zoals wij vinden dat de borden op te veel plekken moeilijk te begrijpen zijn”, vertelt de woordvoerder verder. “Een verkeersbord moet in één oogopslag worden begrepen.”

Automobilisten kunnen onduidelijke situaties nog steeds melden bij de ANWB. De meldingen worden volgende week aangeboden het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

07 september 2012, 15:01
© Demet NU