Amerikaanse Joden geven Moslims sleutel van hun synagoge na brand in moskee

Joodse mensen in de Amerikaanse Victoria (Texas) hebben de sleutels van hun synagoge overhandigd aan moslims nadat de enige moskee in de stad werd verwoest bij een brand. De Victoria Islamic Centre werd zaterdag afgebrand, enkele uren nadat president Donald Trump aankondigde mensen uit zeven moslimlanden te gaan weren. Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan.

De Islamitische bevolking in de stad hoeft echter dankzij hun Joodse buren niet zonder een plek te zitten waar zij het gebed kunnen verrichten. Gedurende de herstelwerkzaamheden van de moskee mogen zij de synagoge gebruiken.

Robert Loeb, de voorzitter van de Joodse synagoge zegt daarover: “Iedereen kent iedereen, en ik ken ook een aantal leden van de moskee. Wij leven mee met hen wanneer zoiets gebeurt.”

Leden van de moslimgemeenschap in de stad zijn blij met het aanbod van hun Joodse buren. “Joodse leden van de synagoge kwamen naar mijn huis en gaven mij de sleutels van de synagoge”, aldus Shahid Hashmi die tevens een van de oprichters van de moskee is.

Inmiddels is er ook een succesvolle inzamelingsactie begonnen voor de moskee. De inzamelingsactie heeft tot nu toe 1 miljoen dollar opgeleverd. Voor de herstelwerkzaamheden van de moskee was 850 duizend dollar nodig.

Volg Demet TV op Facebook en blijf op de hoogte van al het nieuws speciaal voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

01-02-2017 © Demet TV