Samsom en Rutte zien groeiend draagvlak coalitie

Er lijkt een ‘groeiend draagvlak’ te zijn voor een informatieronde met ten minste VVD en PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Dat vindt VVD-leider Mark Rutte ook, zei hij voorafgaand voor zijn gesprek met Kamp.

“We hebben besproken hoe de stand van zaken is na afgelopen vrijdag en het lijkt erop dat er een groeiend draagvlak is voor het advies dat wij vorige week al gaven, namelijk een informatie met ten minste VVD en PvdA”, zei Samsom. Hij baseerde dat op de adviezen die de andere fractieleiders gaven.

Verder wilde Samsom niets kwijt. “Laten we kijken hoe de gesprekken vandaag nog verder gaan.”

Rutte maakte na de PvdA-leider zijn opwachting bij de verkenner. Hij zei in een reactie ook het draagvlak te zien groeien. “Ja, dat vind ik ook zo.” Ook de premier heeft eerder laten weten dat bij de vorming van een nieuw kabinet eerst een coalitie van in elk geval VVD en PvdA moet worden onderzocht.

Kamp praat maandag vooralsnog alleen met Rutte en Samsom. Afgelopen vrijdag ontving hij al alle fractieleiders. De meesten van hen drongen erop aan een regering van VVD en PvdA te onderzoeken, al willen sommigen dat ook een andere partij aanschuift. Zo kan een nieuw kabinet ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Kamp werd afgelopen donderdag aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet en wie als informateur moet worden aangesteld. De nieuwe Tweede Kamer debatteert donderdag over het verloop van de formatie. Kamp wil zijn verslag dan af hebben.

17 september 2012, 10:41
©novum