Folklore voert boventoon op Prinsjesdag

Den Haag staat op de derde dinsdag van september in het teken van Prinsjesdag. Op deze dag presenteert de regering traditiegetrouw haar plannen voor het volgende jaar. Omdat die ditmaal al bekend zijn, gaat de aandacht nu vooral uit naar de rijtocht van de Gouden Koets en de hoedjesparade van vrouwelijke Kamerleden.

Vele duizenden dagjesmensen bezoeken de hofstad ieder jaar om een glimp op te vangen van de Gouden Koets waarin koningin Beatrix van paleis Noordeinde naar het Binnenhof rijdt. De weersverwachtingen zijn niet optimaal. Er worden buien en een vrij krachtige wind verwacht. De temperatuur ligt rond de 17 graden, verwacht het KNMI.

Dit jaar is de route anders dan gewoonlijk, door de afsluiting van de Korte Vijverberg in verband met de verbouwing van het Mauritshuis. Eenmaal op het Binnenhof stopt de koets voor de Ridderzaal, waar om 13.15 uur de leden van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het kabinet de troonrede van Beatrix aanhoren.

De troonrede schrijft ze niet zelf: dat doen kabinetsleden voor haar. De directeur van het Genootschap Onze Taal, Peter Smulders, verklapte van het weekend alvast dat de rede dit jaar niet louter algemeenheden bevat, ook al is er nog geen nieuwe regering. Het genootschap voorziet een voorlopige versie van de troonrede al meer dan 25 jaar van taalkundig commentaar.

Nadat de leden van het Kabinet, de Staten-Generaal, de Raad van State en andere genodigden in de Ridderzaal driemaal hoera hebben geroepen vertrekt Beatrix weer naar paleis Noordeinde, waar ze zwaaiend op het balkon verschijnt, samen met onder anderen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

In de Tweede Kamer biedt demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vervolgens het koffertje met de Miljoenennota aan. Hierin zal weinig nieuws staan, aangezien het kabinet demissionair is en de begroting voor 2013 is gebaseerd op het Kunduz-akkoord. Alle maatregelen hieruit zijn al bekend. Een deel wordt bovendien mogelijk weer teruggedraaid zodra er een nieuw kabinet is.

Normaliter zijn de Algemene Beschouwingen de woensdag en donderdag na Prinsjesdag. Dit jaar heeft de Tweede Kamer er een week later tijd voor uitgetrokken, maar of het debat doorgaat is nog niet bekend. Mogelijk ziet de Kamer er van af, omdat alle maatregelen al bekend zijn en het kabinet demissionair is. Bovendien zou PvdA-leider Diederik Samsom in het debat premier Mark Rutte (VVD) aanvallen, terwijl zij inmiddels praten over samenwerking in het volgende kabinet.

18 september 2012, 09:35
©demettv