Oude Tweede Kamer neemt afscheid

Ook Coskun Coruz verlaat de Tweede Kamer

De Tweede Kamer neemt woensdag afscheid van alle Kamerleden die niet zijn herkozen bij de verkiezingen van een week geleden. Onder hen is de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet (PvdA). In totaal vertrekken 51 Kamerleden.

Vooral bij verliezers als CDA en GroenLinks is de uittocht groot. Het CDA had veel zittende Kamerleden niet op de kandidatenlijst gezet, waardoor zij nu verdwijnen. Onder hen zijn Ger Koopmans, Mirjam Sterk, Sabine Uitslag en de voormalige ‘dissidenten’ Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Bij GroenLinks vertrekt onder anderen Tofik Dibi, die niet is herkozen, evenals Ineke van Gent en Mariko Peters, die beiden niet op de lijst stonden.

De SP ziet financieel specialist Ewout Irrgang vertrekken. Verder verdwijnen de voormalige PVV’ers Hero Brinkman, Jhim van Bemmel, Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Ook de PVV’er Richard de Mos keert niet terug. Bij de PvdA vertrekken behalve Verbeet de oud-staatssecretarissen Sharon Dijksma en Nebahat Albayrak. Van de D66-Kamerleden keren Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya niet terug. Van de VVD’ers vertrekken Charlie Aptroot en Willibrord van Beek.

De nieuwe Kamerleden worden donderdag beëdigd. Dan wordt ook de ‘profielschets’ vastgesteld voor de nieuwe voorzitter. Tot nu toe is van de Kamerleden Gerard Schouw (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) bekend dat zij overwegen een gooi te doen naar het voorzitterschap.

19 september 2012, 05:20
© Demet TV