‘Honderden maken bezwaar tegen langstudeerboete’

Bijna zeshonderd studenten hebben hulp ingeroepen van een advocaat om bezwaar te maken tegen de langstudeerboete. Dat schrijft Metro maandag. Bij meer dan de helft gaat het om studenten die een tweede studie zijn gaan doen.

Ruim vierhonderd bezwaarschriften van studenten zijn opgesteld door het Groningse advocatenkantoor BoutOveres Advocaten in Groningen. Daar betalen studenten veertig euro voor het opstellen van een bezwaarschrift dat vervolgens wordt ingediend bij de onderwijsinstelling. Als de boete wordt kwijtgescholden moet nog eens tweehonderd euro worden betaald.

Bij meer dan de helft van de verzoeken gaat het om studenten die een tweede studie zijn gaan volgen. “Zij zijn jaren terug gestopt met een opleiding en lopen in de meeste gevallen bij een tweede studie helemaal op schema, maar hebben toch een langstudeerboete gekregen”, meldt advocaat Jan Hein Masdenbroek van het Groningse kantoor. Ook veel studenten die ziek zijn geweest of een bestuursjaar hebben gevolgd dienen een bezwaarschrift in.

Volgens Masdenbroek moeten onderwijsinstellingen met goede argumenten komen voor het opleggen van de boete. “Als de instellingen de bezwaarschriften afdoen met een briefje, dan adviseer ik de student in hoger beroep te gaan.”

De langstudeermaatregel werd op 1 september ingevoerd. Studenten die meer dan een jaar langer doen over hun opleiding moeten drieduizend euro extra collegegeld betalen.

24 september 2012, 08:00
©novum