Turkije wil Russisch raketsysteem

De onderhandelingen van Turkije met Rusland over de aankoop van het S-400-raketverdedigingssysteem hebben ,,een eindstadium” bereikt. De keuze van NAVO-lid Turkije voor een Russisch defensiesysteem betekent nog niet dat een overeenkomst onmiddellijk wordt ondertekend, zei minister van Defensie Fikri Isik vrijdag.

Isik vertelde op een persconferentie dat de NAVO-landen geen ,,financieel effectief” aanbod hebben gedaan voor een alternatief defensiesysteem. In 2015 zag Turkije af van een offerte van China voor een raketsysteem ter waarde van 3,4 miljard dollar. Turkije zei daarna te overwegen zelf een defensiesysteem te ontwikkelen, maar zag daar later van af.

,,Het is duidelijk dat Turkije een raketverdedigingssysteem nodig heeft”, aldus Isik. Hij voegde eraan toe dat de S-400 niet in het NAVO-systeem zou kunnen integreren.

21-04-2017 © ANP / Demet TV