Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten EU

De Tweede Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie in Nederland. Een meerderheid riep de regering dinsdag op de grenzen te sluiten voor niet-EU-burgers die hier tijdelijk willen werken in bijvoorbeeld landbouw en toerisme.

Het initiatief voor de oproep komt van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Hij vindt dat er in Nederland en de EU al voldoende arbeiders zijn om seizoengebonden werk te verrichten.

Daarbij is de goedkope arbeid uit Midden- en Oost-Europa nu al een probleem. Van Dijk spreekt van uitbuiting, oneerlijke concurrentie en ondermijning van de arbeidsmarkt. Met het toelaten van seizoenwerkers van buiten de EU zal de situatie alleen maar nog slechter worden, zo stelt hij.

De oproep kreeg geen steun van drie partijen die nu praten over de vorming van een regering: VVD, D66 en GroenLinks. Daarnaast stemde Forum voor Democratie tegen.

10-05-2017 © ANP / Demet TV