Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm’s

De politie is dinsdagmiddag op elf locaties in Noord-Holland en Flevoland binnengevallen in een onderzoek naar de verkoop van zogeheten crypto-gsm’s. Dat zijn smartphones die de communicatie versleutelen, wat het voor opsporingsdiensten lastiger maakt om mee te kijken of luisteren. Ze zijn vanwege die eigenschap populair onder criminelen.

Vier mensen zijn opgepakt bij huiszoekingen in Diemen, Berkhout en Huizen. In een pand aan de Plantage Muidergracht in het centrum van Amsterdam nam de politie een miljoen euro aan contant geld in beslag.

Het zogeheten Team High Tech Crime viel verder woningen en bedrijfspanden binnen in Almere, Zandvoort en Zeewolde. Ook de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket, dat onder meer is gespecialiseerd in fraudezaken, zijn bij de doorzoekingen betrokken. Zij namen de boekhouding in beslag bij twee administratiekantoren. Naast het leveren van geprepareerde telefoons aan misdadigers draait het onderzoek om witwaspraktijken.

De invallen staan volgens de woordvoerder los van een eerder groot onderzoek naar een bedrijf uit Nijmegen dat crypto-gsm’s leverde. Klanten van dat bedrijf, Ennetcom, bleken later helemaal niet zo veilig voor politie en justitie. Die lieten in maart weten dat ze toegang hadden verkregen tot 3,6 miljoen berichten die via de servers van Ennetcom waren verzonden. Het kraken van de encryptie leverde informatie op in tientallen onderzoeken naar misdrijven, van liquidaties tot drugshandel.

10-05-2017 © ANP / Demet TV