Oppositie reageert negatief op akkoord

De partijen in de Tweede Kamer die niet aan de formatietafel zitten reageren overwegend negatief op het maandag gepresenteerde deelakkoord over de begroting voor volgend jaar. Het CDA en GroenLinks willen dinsdag voorafgaand aan de financiële beschouwingen een debat over het akkoord.

Fractieleider Sybrand van Haersma Buma (CDA) wil eerst duidelijkheid over een aantal zaken uit het deelakkoord voordat de financiële beschouwingen kunnen worden gevoerd. Zo wil hij weten of VVD en PvdA van plan zijn om na 2013 een sociaal leenstelsel in te voeren als alternatief voor de langstudeerboete.

Ook wil hij weten of de PvdA nog komt met voorstellen om de btw-verhoging terug te draaien, zoals partijleider Diederik Samsom eerder beloofde. Buma vindt het verder gek dat minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) namens demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte (VVD) een beleid moet verdedigen waar die inmiddels anders over denkt.

De CDA-fractievoorzitter vindt dat de gemiddelde Nederlander niets opschiet met het deelakkoord. Als voorbeeld noemt hij de automobilist: die ontsnapt aan de forenzentaks maar moet wel meer gaan betalen voor zijn autoverzekering. Per saldo is sprake van een belastingverhoging, stelt hij. Buma is wel blij dat de langstudeerboete verdwijnt.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het akkoord niet goed voor de economische groei en de werkgelegenheid. Dat wordt veroorzaakt door de ‘forse lastenverzwaring’. “Dit akkoord kost banen en zal voor meer faillissementen zorgen.” Pechtold is wel blij dat beide partijen het begrotingstekort niet verder laten oplopen.

Jolande Sap (GroenLinks) is teleurgesteld dat Samsom zijn groene ambities nu al overboord zet. Samsom en Rutte zetten namelijk een potje voor duurzaamheid (155 miljoen euro) in om de afspraken te dekken. “Ik had gehoopt dat we in Diederik Samsom een groene bondgenoot zouden hebben, maar helaas blijkt dat een illusie te zijn.”

Sap vindt verder dat het Planbureau voor de Leefomgeving de milieueffecten van dit ‘grijze deelakkoord’ doorrekent. Ook zij pleit voor een debat voorafgaand aan de financiële beschouwingen, waarbij de fractieleiders hun ‘politieke weging’ geven aan het akkoord.

De SGP hekelt het ‘jojobeleid’ op het gebied van de langstudeerboete. Volgens Van der Staaij was de maatregel een goede stok achter de deur om studenten aan te sporen het tempo in hun studie te houden. De fractieleider vindt het raar dat een maatregel die kort geleden werd ingevoerd nu alweer verdwijnt. “Geen bijdrage dus aan de geloofwaardigheid van de overheid.”

Van der Staaij is wel te spreken over het schrappen van de forenzentaks. Daarmee zou het paard achter de wagen worden gespannen. “Degenen die werken waren er de dupe van, terwijl juist zij degenen zijn die de motor van de economie draaiende houden.”

01 oktober 2012, 16:48
©Demet TV