Categories Nieuws Artikelen

‘Verbruik mobiele data ruim verdubbeld’

Het verbruik van mobiele data is in de eerste helft van 2018 verdubbeld. Per telefoon wordt volgens de meest recente gegevens van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) per maand twee gigabyte data verstookt.

In totaal werd meer dan 250 miljard MB aan mobiele data gebruikt. Ter vergelijking: een filmpje kijken van vijf minuten op YouTube kost ongeveer 10 MB. Een appje sturen verbruikt slechts 1 kilobyte.

De ACM constateert ook dat consumenten steeds vaker telecomdiensten afnemen als bundel. Zo kan een mobiel abonnement worden gecombineerd met een abonnement voor vaste telefonie of internet en tv. Consumenten krijgen vaak korting bij bundeling. Aanbieders proberen op die manier meer klanten aan zich te binden.

Volgens de toezichthouder hebben de twee telecomaanbieders met een eigen vast netwerk, KPN en VodafoneZiggo, nog steeds veruit het grootste aantal klanten. Alternatieve aanbieders zonder volledig eigen netwerk, zoals T-Mobile en Tele2, behouden een relatief constant marktaandeel voor vaste aansluitingen, zo constateert de ACM.