CDA heeft scenario voor kabinetscrisis

Het partijbestuur van het CDA heeft een scenario opgesteld hoe de partij op korte termijn moet omgaan met een kabinetscrisis. Twee weken geleden is besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider kan worden aangewezen, zegt partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Ze wil niet zeggen hoe dat scenario eruit ziet.

Door de economische crisis lijkt het erop dat extra moet worden bezuinigd, maar het is de vraag of gedoogpartij PVV daarmee instemt. Op het moment dat het kabinet valt, ‘dan staan we er’, zegt Peetoom in de krant. “Be there.”

Verder stelt ze dat het CDA minder moet worden ‘gedomineerd’ door financieel-economische thema’s. De financiën zijn volgens haar een randvoorwaarde en geen doel. Ondanks de belofte dat de partij door regeren op zou krabbelen gaat het volgens Peetoom ‘gewoon niet goed’.

Het kabinet moet volgens haar de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en woningmarkt aanpakken. Normaal doet de partijvoorzitter zelden politieke uitspraken, maar met vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is afgesproken dat de communicatie ‘helderder’ kan.

10 december 2011, 06:45

(Novum)