Eerste boete voor Project X-rellen in Haren

Een minderjarige verdachte van de rellen in Haren moet een bijdrage van 250 euro leveren aan het speciaal ingestelde schadefonds. Ook is hij veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Het is voor het eerst dat de rechter een boete oplegt vanwege de rellen.

Het fonds is bedoeld om gedupeerden van de Project X-rellen te compenseren. Tijdens eerdere zittingen, tegen meerderjarige verdachten, heeft het OM ook stortingen in het fonds geëist, maar de rechter wees die eis steeds af.

Justitie ging in beroep tegen die uitspraken, omdat het OM het belangrijk vindt dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich over de eerdere uitspraken buigen.

In totaal moeten maandag acht minderjarige verdachten voor de politierechter in Groningen verschijnen. De zaak tegen één verdachte werd aan het eind van de ochtend aangehouden op verzoek van justitie.

15 oktober 2012, 11:41
© [CopyRight 2012, Demet TV]