Drugsverdachte vrij door kwijtgeraakt dossier

Een drugsverdachte gaat vrijuit, omdat in zijn hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch een ruim tweeduizend pagina’s tellend dossier is kwijtgeraakt. Dat staat in een maandag gepubliceerde uitspraak van het hof. De man werd in 2003 nog tot vijf jaar cel veroordeeld voor het smokkelen van bijna 54 kilo heroïne naar Engeland.

Het is niet duidelijk hoe de dossierpagina’s, zeker vijf ordners, zijn kwijtgeraakt. De documenten werden in maart 2005 van het parket in Den Bosch verstuurd naar de rechtbank in Breda. Op enig moment werd duidelijk dat de rechter-commissaris in Breda niet het volledige dossier had. Ondanks zoekacties bij de rechtbank in Breda, het parket en het hof in Den Bosch, zijn de ordners nooit teruggevonden.

Het hof verklaarde het OM vanwege de missende dossiers niet-ontvankelijk. Door het ontbreken van een deel van het dossier kan onder meer onderzoek dat in het buitenland werd gedaan niet meer worden getoetst. Het hof oordeelde daarom dat de man geen eerlijk proces meer zou hebben.

15 oktober 2012, 12:10
© [CopyRight 2012, Demet TV]