Wiegel prijst aangepast akkoord

VVD-erelid Hans Wiegel is te spreken over de manier waarop VVD en PvdA het regeerakkoord hebben aangepast. Er wordt weliswaar nog steeds genivelleerd, maar de middeninkomens worden minder zwaar aangepakt. Op Radio 1 noemde Wiegel dat dinsdag een verbetering.

VVD en PvdA maakten maandagavond bekend dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt vervangen door een systeem waarbij wordt genivelleerd via de belastingen. Die aanpassing kwam na een storm van kritiek uit met name VVD-hoek. Wiegel verzette zich ook fel tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij noemde het plan ‘buiten elke proportie’ en de regering nivellerender dan het kabinet-Den Uyl.

Wiegel, jarenlang voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, maakte dit weekeinde al duidelijk dat hij blij is dat de inkomensafhankelijke premie van tafel zou gaan. “Dat is zonder meer winst”, herhaalde hij maandag. Maar met de maatregelen die daarvoor in de plaats komen, kan hij dus ook leven. “Met name toch de middeninkomens zullen minder zwaar worden aangepakt dan in het oorspronkelijke plan”, zei hij. “In ieder geval is dit een verbetering.”

Te spreken is hij ook over het besluit om 250 miljoen euro vrij te maken om de maatregelen die het kabinet neemt rondom de WW aan te passen. Het oorspronkelijke voorstel noemde hij ‘draconisch’. “Dat dat ook een beetje wordt verzacht, vind ik ook een goed plan”, aldus het erelid.

13 november 2012, 12:30
©Demet TV