CDA: VVD heeft ‘stupide’ onderhandeld

De VVD heeft ‘stupide’ onderhandeld met de PvdA, wat heeft geleid tot een crisis in de eigen gelederen. Die kritiek kreeg fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) woensdag van het CDA tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Zijlstra wees erop dat het op orde brengen van het huishoudboekje het belangrijkste punt is van de VVD dat nu wordt gerealiseerd. De komende jaren wordt zestien miljard euro bezuinigd. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wees er echter op dat de PvdA ook 15,2 miljard euro wilde bezuinigen.

Buma vroeg daarom wat de VVD eigenlijk heeft binnengehaald. “U heeft achthonderd miljoen aan bezuinigingen binnengehaald een daarmee een diepe crisis in uw partij veroorzaakt”, zei de CDA’er. “Uw onderhandelaars hebben ontzettend stupide zitten onderhandelen. Zij hebben alles weggegeven en bijna niets binnengehaald”, concludeerde hij.

Buma wees erop dat de VVD aanvankelijk akkoord is gegaan met de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie en een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Voor de verkiezingen presenteerde de VVD het behoud van de hypotheekrenteaftrek nog als ’topprioriteit’. De omstreden plannen voor de zorgpremie gingen uiteindelijk van tafel nadat binnen de VVD een storm van kritiek was opgestoken.

Ook D66-leider Alexander Pechtold hekelde het inleveren van de verkiezingsbeloftes aan de PvdA. VVD heeft met een helder verkiezingsboodschap mensen naar de stembus gelokt, maar die beloftes zijn inmiddels ‘stuk voor stuk’ vervallen, zei hij.

Zijlstra weersprak dat. Hij gaf toe dat er concessies zijn gedaan, maar dat hoort bij het vormen van coalities. Maar ook de PvdA heeft dat gedaan. “Het is een programma waar beide partijen punten hebben ingeleverd en punten hebben binnengehaald.” Het resultaat is een ‘evenwichtig geheel’. Er staan zaken in die Zijlstra ‘niet graag had gewild’, maar hij staat voor het totaalpakket.

Hij hamerde verder op het belang van bezuinigen. Dat is van belang om het land klaar te stomen voor de toekomst. De rekening mag niet worden doorgeschoven naar toekomstige generaties, zei Zijlstra. Van Emile Roemer (SP) kreeg hij daarop het verwijt dat hij zich blindstaart op de bezuinigingen. “U staat erbij alsof dat een doel op zich is.”

Volgens Roemer loopt door de harde bezuinigingen de werkloosheid op en neemt het vertrouwen erdoor af. Het gaat ‘veel te hard en veel te snel’. Dan wordt er alleen nog ‘afbraak’ doorgestuurd naar de volgende generaties, aldus de SP’er.

13 november 2012, 16:09
©Demet TV