Categories Nieuws Artikelen

Amsterdam hangt camera’s op tegen hangjongeren

Amsterdam gaat als eerste gemeente cameratoezicht inzetten voor overtredingen in de openbare ruimte. Dat maakt burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag bekend, meldt Spits. Met de camera’s kunnen onder meer hangjongeren en vuildumpers in de gaten worden gehouden.

Tot dusver werden camera’s alleen ingezet om misdrijven te voorkomen en criminelen te vinden, maar binnenkort worden ze ook gebruikt tegen hangjongeren en vandalen. Amsterdam wil zo ‘verloedering en verslonzing van de stad tegengaan’, aldus de burgemeester in de krant.

De hoofdstad gaat voor het project ook gebruikmaken van mobiele camera’s, die naar verschillende locaties mee kunnen verhuizen. De nieuwe camera’s hebben geen snoeren of stroom nodig en zijn op afstand te besturen zodat bijvoorbeeld groepjes jongeren gevolgd kunnen worden. De beelden van de camera’s kunnen op mobiele telefoons of internet worden bekeken.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt het project met argusogen te bekijken. Steden moeten volgens het CBP duidelijk aangeven waarvoor de camera’s worden gebruikt en alle andere middelen moeten niet genoeg hebben geholpen om de problemen aan te pakken. Ook moet met bordjes worden aangegeven waar de camera’s hangen, licht een woordvoerder van het CBP in de krant toe.

14 november 2012, 10:22
©Demet TV