‘Nederlandse vrouw krijgt vaker kanker’

Nederlandse vrouwen krijgen beduidend vaker slokdarm– en huidkanker dan vrouwen in andere Europese landen. Dat meldt het AD maandag op basis van grootschalig onderzoek van onder meer het Erasmus MC.

Nederlandse vrouwen hebben een gevoeligere huid dan Zuid-Europese vrouwen. De explosieve toename van het aantal gevallen van huidkanker baart de wetenschappers zorgen. Vooral jonge vrouwen zijn zich onvoldoende bewust van het gevaar van zonnebanken, zegt onderzoekster van het Erasmus MC Henrike Karim-Kos. “Ze beseffen niet dat zonschade die je als kind oploopt, na tientallen jaren kan uitmonden in melanomen.”

Het hoge percentage rokers onder Nederlandse vrouwen is volgens Karim-Kos de oorzaak van het grote aantal gevallen van mondhals en longkanker. Wel is de verwachting dat het aantal vrouwen met longkanker de komende jaren afneemt. In de jaren zeventig rookte nog veertig procent van de Nederlandse vrouwen, inmiddels is dat gedaald naar 23 procent.

Verder moeten Nederlandse vrouwen werken aan hun gewicht, want ook dat verhoogt de kans op kanker. Twee op de vijf vrouwen zijn te zwaar, stellen de onderzoekers in de krant.

Eierstokkanker en baarmoederkanker blijken onder Nederlandse vrouwen juist minder vaak voor te komen dan in andere landen. Minder eierstokkanker komt door het hoge pilgebruik. Vrouwen krijgen dan minder eisprongen en dat beschermt het eierstokweefsel.

19 november 2012, 08:03
©Demet TV