Amsterdam regelt opvang voor asielzoekers tentenkamp

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) heeft tien gemeenten bereid gevonden de uitgeprocedeerde asielzoekers uit het tentenkamp in Amsterdam-West op te vangen. Daarmee gaat hij in tegen het beleid van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die zei dinsdag nog dat asielzoekers in tentenkampen weg moeten.

Van der Laan deed het aanbod in een brief die hij dinsdagavond verstuurde aan de advocaat van de 88 asielzoekers in het kamp aan de Amsterdamse Notweg. Welke tien gemeenten willen meewerken, wil Amsterdam niet zeggen. De burgemeesters hebben toegezegd, maar het moet nog door de colleges. Volgens AT5 is Almere een van de gemeenten die meewerkt.

Het aanbod van Van der Laan houdt in dat de 88 aanwezige asielzoekers in het kamp gedurende


dertig dagen ‘bed, bad en brood’ krijgen in een dak- en thuislozenopvang. De periode is om ‘bij te komen en te herstellen’, schrijft Van der Laan. De betrokken asielzoekers hoeven in die maand niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst.

De Amsterdamse burgemeester maakte vrijdag bekend dat de asielzoekers binnen een week weg moeten zijn, anders gaat de gemeente over tot ontruiming van het tentenkamp. Om dat te voorkomen stapten de advocaten van de asielzoekers naar de rechter. Donderdag dient het kort geding daarover, uiterlijk volgende week woensdag neemt de rechter een beslissing.

Amsterdam vroeg Teeven eerder om een oplossing voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die sinds eind september in het kamp demonstreren. Daarop bood de staatssecretaris ze vorige week maximaal dertig dagen opvang aan, op voorwaarde dat zij meewerken aan een terugkeer naar het land van afkomst. Een handreiking van niets, meenden de asielzoekers. Zij zeggen dat ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst, omdat ze daar gevaar lopen.

Teeven noemde de actie van Van der Laan woensdag tegenover RTL Nieuws ‘een aanbod dat niets oplost’. Volgens de staatssecretaris geeft het de asielzoekers valse hoop. “Uiteindelijk moeten ze toch als uitgeprocedeerden terugkeren. Maar ik begrijp het wel. De burgemeester zal even de druk van de ketel willen halen.”

De Tweede Kamer vergadert woensdag over asielzoekers in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag.

21 november 2012, 09:16
©Demet TV