Politie ontruimt tentenkamp Amsterdam

De politie is vrijdag rond 08.00 uur gestart met de ontruiming van het tentenkamp van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. De politie verzoekt de ongeveer 140 asielzoekers nu actief het terrein te verlaten, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Zo’n zestig politiemensen zijn op het kamp aan de Notweg aanwezig, onder wie tien agenten te paard. Een groep sympathisanten blokkeerde even na 08.00 uur de toegang tot het kamp, waarop de politie hen verzocht het terrein te verlaten. Tot nu toe is de sfeer echter rustig, meldt de zegsman van de gemeente.

Rond 06.00 uur waren de asielzoekers in het kamp hun bagage aan het pakken. Politie was toen al wel aanwezig op het kamp, maar ondernam nog geen actie.


 Eerder liet een Somalische woordvoerder van de groep weten dat de groep niet vrijwillig zou vertrekken, maar wel vreedzaam zou meewerken aan de ontruiming.

Waar de asielzoekers naartoe worden gebracht als ze het kamp niet vrijwillig verlaten, is nog niet bekend. “Dat is afhankelijk van hoe de ontruiming verloopt”, meldt de woordvoerder.

Het merendeel van de asielzoekers liet eerder weten in te gaan op het aanbod van burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan (PvdA) om hen dertig dagen onderdak te bieden zonder dat zij mee hoefden te werken aan de terugkeer naar hun thuisland. Donderdag vertrok een tiental asielzoekers, maar keerde bij het zien van de opvang terug uit ontevredenheid over de locatie.

Volgens Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant ging het om nachtopvang waar per locatie maximaal vijf personen van de groep konden verblijven en is dat niet wat Van der Laan de asielzoekers had beloofd.

De rechter bepaalde woensdag dat de gemeente het tentenkamp aan de Notweg mag ontruimen. De uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven in het kamp omdat zij vinden dat het niet veilig is om naar hun thuisland terug te keren. Ze hadden tot 07.00 uur de tijd om hun spullen te pakken en op te stappen.

30 november 2012, 08:42
©Demet TV