VVD wil arts bij onderzoek inspectie op non-actief

Artsen tegen wie een onderzoek loopt wegens medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Dat staat in een maandag verschenen plan van de VVD. Nu worden artsen pas op non-actief gesteld als uit het onderzoek blijkt dat ze de fout in zijn gegaan.

Bij een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke medische misser zou het medisch beroepsgeheim ook sneller moeten kunnen worden opgeheven, via een soort kort geding.


Nu zouden artsen zich te lang achter het beroepsgeheim kunnen verschuilen.

Bij niet-natuurlijke sterfgevallen zou niet de behandelend arts, maar een andere arts de doodsoorzaak moeten vaststellen. Nu zouden artsen vaak denken dat dit alleen hoeft bij sterfgevallen waarbij een misdrijf wordt vermoed. Daar moet volgens de partij duidelijkheid over komen.

De VVD zegt een cultuurverandering in de zorg te willen. De veiligheidscultuur moet volgens Kamerlid Anne Mulder vergelijkbaar worden met die in de luchtvaart. Hij wijst erop dat incidenten daar uitgebreid worden onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden dan naar alle piloten ter wereld gestuurd.

De meldplicht bij een niet-natuurlijke dood moet volgens de partij worden verruimd. Incidenten zouden verplicht in het medisch dossier van de patiënt moeten worden vermeld. Ook moeten artsen met elkaar kunnen meekijken in geanonimiseerde patiëntendossiers.

03 december 2012, 09:24
©Demet TV