Meeste Nederlandse mannen zijn te dik

Meer dan de helft van de Nederlandse mannen kampt met overgewicht. Vorig jaar was 54 procent van de mannen boven de twintig te dik. Bij de vrouwen is met 43 procent bijna de helft te zwaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afgelopen twintig jaar steeg het aantal mensen met overgewicht flink.


Twintig jaar geleden was nog 39 procent van de mannen te zwaar tegenover 31 procent van de vrouwen. Gemiddeld wogen mannen vorig jaar 84 kilo, een stijging van 5,6 kilo ten opzichte van 1991, en vrouwen zeventig kilo, een toename van 3,7 kilo.

Bovendien steeg het aantal mensen met ernstig overgewicht relatief sterk. Ernstig overwicht heeft iemand van 1,81 meter bij 98,3 kilo of meer, en iemand van 1,68 meter bij een gewicht van minimaal 84,7 kilo.

Ook de gemiddelde lengte van zowel mannen als vrouwen is de afgelopen twintig jaar toegenomen. De gemiddelde man was vorig jaar 1,81 meter lang, de gemiddelde vrouw 1,68 meter. Vergeleken met 1991 is dat voor mannen een stijging van 2,1 centimeter. Vrouwen tellen sindsdien gemiddeld 0,6 centimeter meer. Het gemiddelde gewicht nam de afgelopen twintig jaar echter meer toe dan de lengte, waardoor meer overgewicht is ontstaan.

03 december 2012, 10:30
©Demet TV