Aanhoudingen bij geheime bijeenkomst PKK in Zeeland

De recherche heeft maandagochtend in Zeeland 55 bezoekers van een geheime bijeenkomst van de Koerdische terreurorganisatie PKK aangehouden. De AIVD had justitie getipt dat de in Nederland verboden beweging er een bijeenkomst hield, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties en is sinds 2007 ook in Nederland verboden.


De bijeenkomst werd gehouden in een recreatiepark in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland. Bij de actie om de bijeenkomst te verstoren werden honderdvijftig politiemensen ingezet. De aangehouden bezoekers worden verhoord.

De bijeenkomst was vrijdag begonnen en zou nog een week duren. De PKK strijdt in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak tegen de Turkse overheid. De beweging rekruteert volgens justitie ook in Nederland jonge en minderjarige Koerden voor de gewapende strijd.

UPDATE:

Uit gegevens van de AIVD blijkt dat de PKK vaker bijeenkomsten houdt in Nederland en dat hier ook Koerden worden gerekruteerd. De afgelopen twintig jaar hebben minimaal 22 Nederlanders zich bij de beweging aangesloten, van wie er minstens dertien zouden zijn omgekomen.

Volgens de AIVD is Nederland een belangrijk opleidingsland voor de PPK. In de afgelopen tien jaar zijn tientallen opleidingskampen in Nederland georganiseerd. Gemiddeld zijn ongeveer vijftien mensen bij zo’n kamp aanwezig.

03 december 2012, 12:11
©Demet TV