Sneeuw en gladheid hinderen verkeer op weg en spoor

Sneeuw en gladheid zorgen donderdagochtend in het hele land voor overlast op de weg en het spoor. De ochtendspits is bijzonder druk. In totaal stond er rond 08.00 uur ruim 550 kilometer file, terwijl dat normaal zo’n 230 kilometer is. In het noorden van het land heeft de NS in ieder geval tot het middaguur de dienstregeling aangepast.

Het noorden van het land had woensdagnacht vooral last van sneeuw en harde wind. Donderdagochtend blijft het verkeer in het noorden mogelijk last houden van de sneeuw. In de rest van het land zorgt vooral de gladheid voor problemen.

Het ijsvrij maken van gladde wegdelen door Rijkswaterstaat zorgt voor lange files.


Ook zijn veel spitsstroken gesloten door de winterse neerslag. Op de A28 werd uit voorzorg de maximaal toegestane snelheid verlaagd. De ANWB adviseert automobilisten meer afstand te nemen.

De gladheid blijft nog de hele ochtend aanhouden, vreest een woordvoerder van de ANWB. Het duurt dan ook nog lange tijd voordat alle files zijn opgelost, laat de zegsvrouw weten.

Tussen Zwolle en Utrecht rijden donderdagochtend minder intercity’s. In de kop van Noord-Holland zet de NS sprinters in, in plaats van intercity’s. De NS hoopt zo de kans te verkleinen dat lokale verstoringen ook voor problemen zorgen in de rest van het land. Treinreizigers van en naar Noord-Nederland moeten mogelijk vaker overstappen. Deze reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Op luchthaven Schiphol moeten reizigers rekening houden met enige vertraging, laat een woordvoerder weten. “Mensen moeten waarschijnlijk langer in het vliegtuig zitten wanneer deze van ijs wordt ontdaan. Dat is een standaardprocedure als het vriest, maar dit neemt wel meer tijd in beslag.”

Donderdagochtend was van annuleringen door het weer nog geen sprake op de luchthaven. In de loop van de avond en vrijdagochtend verwacht de zegsvrouw meer vertraagde en mogelijk geannuleerde vluchten als gevolg van het weer.

06 december 2012, 09:28
©Demet TV