Moskee-internaten Utrecht mogen openblijven

De twee moskeeën in Utrecht die zonder de juiste vergunningen dienstdoen als internaat voor islamitische jongeren mogen openblijven. Dat heeft de gemeente Utrecht woensdag bekendgemaakt. Dat de gebedshuizen als internaat worden gebruikt is in strijd met het bestemmingsplan.

De moskee aan de Van Lieflandlaan kreeg in 1993 een zogenoemde logeervergunning. Deze vergunning werd afgegeven door dezelfde dienst die vrijstelling van het bestemmingsplan kan goedkeuren.

Daarnaast stond op de bouwtekeningen die bij de aanvraag werden ingediend aangegeven dat jongeren na schooltijd in de moskee zouden wonen. Volgens de gemeente mocht de aanvrager van de vergunning hierdoor aannemen dat de gemeente akkoord was met het plan voor de moskee.

Bij de tweede moskee, aan de Royaards van den Hamkade, was sprake van een vergelijkbare situatie. In 2002 werd voor het laatst een bouwvergunning afgegeven voor het pand. Op de bouwtekeningen die werden ingediend stonden ruimtes aangeduid als slaapzalen. Deze moskee mocht er daarom ook van uitgaan dat zij het pand als internaat mocht gebruiken, aldus de gemeente.

De uitzonderingen op het bestemmingsplan gelden alleen voor de ruimtes waar in het verleden toestemming voor is verleend, licht de gemeente toe.

06 december 2012, 16:34
© [CopyRight 2012, Demet TV]