Nog geen Patriots en militairen in Turkije

Nederland is nog niet begonnen met het plaatsen van Patriot-raketten in Turkije. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog geen Nederlandse militairen of spullen van Defensie in Turkije aanwezig, verzekerde hij.

SP-Kamerlid Harry van Bommel eiste uitleg van Timmermans, nadat Turkse media hadden bericht dat Nederland al begonnen is met de missie. De SP’er zou dit zeer ontijdig vinden, aangezien de Tweede Kamer er nog niet over heeft gesproken. Het debat over de Patriot-missie vindt donderdag plaats.


Timmermans zei dat de berichten in de Turkse media niet kloppen. Wel zijn er inspecteurs in Turkije die onderzoeken op welke plekken de Patriots mogelijk geplaatst kunnen worden. Maar van uitzending van militairen of materieel is geen sprake.

Eerder deze maand besloot het kabinet om Patriots naar Turkije te sturen. De raketten moeten het NAVO-land beschermen tegen granaatvuur uit Syrië. Naar verwachting zijn ze eind januari operationeel.

19 december 2012, 19:30
© [CopyRight 2012, Demet TV]