Aanstichter Project X Hoorn hoeft niet te betalen

De 16-jarige jongen die in september opriep tot een Project X-feest in Hoorn draait niet op voor de kosten. De gemeente zegt na juridisch onderzoek dat weliswaar sprake is van een onrechtmatige daad maar dat de kans om via de rechter de kosten daadwerkelijk te verhalen zeer klein is. De zaak is daarmee voor de gemeente afgedaan.

Politie en gemeente probeerden destijds te voorkomen dat er net zoals in Haren duizenden mensen zouden afkomen op de oproep. Het liep met een sisser af maar de rekening bedroeg ruim vijftienduizend euro. Begin oktober kondigde iemand anders nog een feest aan, waarbij de gemeente opnieuw veel politie inzette.


Burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het mogelijk maakt de maatschappelijke kosten van dergelijke oproepen te verhalen op de daders. Volgens hem is het immers geen oproep om te gaan picknicken.

“Naast de kosten weegt voor mij ook zwaar mee dat de politie en de betrokken gemeentelijke diensten hiervoor paraat moeten staan, en dus niet elders in de stad aanwezig kunnen zijn”, aldus Van Veldhuizen in een verklaring. “Dat heeft direct gevolgen voor de openbare orde en veiligheid in de rest van de stad.”

20 december 2012, 08:18
© [CopyRight 2012, Demet TV]