Werkloosheid naar zeven procent

De werkloosheid in Nederland is in november verder gestegen en uitgekomen op zeven procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Een maand eerder bedroeg de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid nog 6,8 procent, een jaar eerder 5,8 procent.

Onder jongeren onder de 25 jaar was de werkloosheid in november 13,7 procent. Onder 25-plussers was dat ruim zes procent.

In november kwamen er zestienduizend werklozen bij. In een jaar tijd zijn er honderdduizend werklozen bijgekomen. De afgelopen drie maanden nam de werkloosheid met gemiddeld dertienduizend toe. De helft daarvan bestond uit 45-plussers.


In totaal zaten er in november 552 duizend mensen thuis zonder baan. Het aantal werkloosheidsuitkeringen steeg met twaalfduizend tot 322 duizend, blijkt uit cijfers van het UWV.

Het Centraal Planbureau voorspelde woensdag een gemiddelde werkloosheid voor dit jaar van 5,25 procent en voor volgend jaar van zes procent. Het planbureau hanteert echter een andere, internationale definitie. Onder die definitie was de werkloosheid over november 5,6 procent, licht een woordvoerder van het CBS toe. Onder de nationale definitie zoals het CBS die hanteert loopt de werkloosheid volgend jaar op tot gemiddeld 7,25 procent, voorspelde het planbureau.

20 december 2012, 10:11
© [CopyRight 2012, Demet TV]